mental breakdown

Van mental breakdown naar alle ballen hoog

Zoals elke ochtend neem ik me vandaag ook weer voor om meer geduld te hebben. Voor de kinderen is het ook niet niks, alle veranderingen door de hele coronacrisis. Alle beperkingen die ze opgelegd krijgen en de leuke dingen die niet meer door gaan. Het laatste dat ze er nu bij kunnen gebruiken is een moeder die om de haverklap uit haar slof schiet.

Mental breakdown

Ik stap onder een hete douche en hoor mijn kinderen kibbelen op de overloop. Waarschijnlijk gaat het over wie er voorop mag lopen op de trap, want ze willen allebei in de hoek van de bank zitten. Het universum van mijn kinderen draait om zeven uur ’s ochtends om de hoek van onze bank. Ze breken nog liever beide benen terwijl ze de trap af rennen, dan dat ze de ander voor laten gaan. Ik voel mijn bloeddruk alweer stijgen en het liefst zou ik nu in mijn blote kont de badkamer uit stormen om ze even de waarheid te zeggen. Dat máma vandaag de hele dag in de hoek van de bank gaat zitten. Maar in plaats daarvan draai ik mijn gezicht in de hete straal en knijp ik mijn ogen dicht zodat de tranen zich vermengen met het water. Ik tel tot 3. En 4…5…6…7.

Om mezelf op andere gedachten te brengen zet ik de radio aan. Dat werkt. Ik droog me af, neurie een beetje mee en tegen de tijd dat ik me aangekleed heb, ben ik mijn mental breakdown weer vergeten.

Voor nu. Want ik merk dat ik de laatste tijd binnen no time van 1 naar 100 ga. En ik weet nu al dat deze razernij van net, zich vandaag nog een paar keer gaat herhalen. Dus ik neem me weer voor om meer geduld te hebben, zoals ik vanochtend met opstaan al deed. En ik voel me een slechte moeder. Ik heb me nog nooit een slechte moeder gevoeld. Maar deze corona crisis haalt niet het beste in mij naar boven. Ook deze gedachte schud ik snel weer van me af. Je bent een goede moeder, Heleen! Zeg ik tegen mezelf.

Alle ballen hoog

De volgende dag word ik wakker, ik rek me uit en stap onder de douche. Ik hoor de kinderen enthousiast praten en ik hoor hoe ze samen de trap af rennen. “Éérste!” Hoor ik zussie in de verte roepen. Ik lach in mezelf en zie voor me hoe de kinderen met z’n tweeën op de bank ploffen. Ze willen allebei in de hoek zitten, en dat zorgt er voor dat ze soms bij elkaar op schoot belanden, of dat er iemand van de bank rolt in een poging om het gewilde plekje als eerste te bereiken. Het universum van mijn kinderen draait om zeven uur ’s ochtends namelijk om de hoek van onze bank. Ik draai mijn gezicht in de hete straal en voel me ontspannen.

Tijdens het aankleden zet ik de radio iets harder om wat mee te zingen met de muziek. Vol energie loop ik de trap af om samen de dag te beginnen.

Als we even later aan het ontbijt zitten, denk ik bij mezelf: we doen het toch maar mooi allemaal! Arjan gaat waar het kan aan het werk en ik ben op het moment full time moeder. Natuurlijk hebben we allemaal onze frustraties en ontploffen we af en toe. Maar we dóen het allemaal maar wel mooi. Tot nu toe is het huis niet in de fik gevlogen, leggen we ruzies weer bij en is iedereen gezond. Ik ben trots op hoe ik alle ballen hoog weet te houden als moeder, als vrouw van en als juf.

Hoe gaat het?

Ik denk weer aan de woorden die ik eerder schreef: de kinderen gaan deze gekke periode voor altijd onthouden. Wat wil je dan dat ze zich zullen herinneren? De ene dag maakt deze gedachte mij verdrietig en gefrustreerd. De andere dag krijg ik hier een warm gevoel van. We proberen er wat van te maken met z’n allen, maar dat gaat de ene dag beter dan de andere. En waar dat dan aan ligt, dat weet niemand. De stand van de maan? Het aantal uren slaap? Mijn hormonen? De ene dag een mental breakdown en de andere dag kan niks mij van de wijs brengen. De ene dag spelen de kinderen fijn samen en werken ze hartstikke goed aan hun schoolwerk. De andere dag gunnen ze elkaar het licht in de ogen niet en is het een en al frustratie. Dus, hoe het hier gaat? Dat ligt er maar net aan wanneer je het vraagt.


Wil je meer van mij en mijn gezin zien? Volg me dan op Instagram. In mijn stories doe ik (bijna) dagelijks verslag van mijn niet zo alledaagse leven. Je kunt me volgen op evenheleen.nl

1 comments On Van mental breakdown naar alle ballen hoog

  • Oh ja, herkenbaar hoor! Het is een bizarre tijd die maar niet went. Website4mama publiceerde vandaag een blog van mij die hier griezelig veel op lijkt. Vanavond komt t op facebook!. Hang on there, this too shall pass….

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer