voorbereidingen

Trouwen: de voorbereidingen. Och och die voorbereidingen

13-04-2019 was wat ze zeggen, de mooiste dag van ons leven. We gingen eindelijk trouwen. Het was voor mij een lang gekoesterde wens om te trouwen met de liefde van mijn leven en om dezelfde achternaam te dragen als mijn gezin. Het heeft even mogen duren, want we waren al ruim veertien jaar samen toen we elkaar eindelijk het ja-woord gaven. Maar wat was het prachtig en liefdevol en alles wat ik wilde voor onze dag. Nog regelmatig dweep ik bij de foto’s, dus weet je wat? Ik vertel gewoon nog een keer over de mooie herinneringen die we hebben gemaakt die dag.

Veel plezier met de voorbereidingen!

In september 2018 maakten wij wereldwijd dat we plannen hadden om te gaan trouwen. De felicitaties vliegen je dan om de oren, en gek genoeg zegt iedereen dan al snel: “veel plezier met de voorbereidingen hè?” Mensen die mij een beetje kennen weten dat ik helemaal niet goed ben in ‘de voorbereidingen’, van wat dan ook. Dus het blijft voor mij een raadsel waarom en hoe ik daar in vredesnaam plezier aan zou kunnen beleven? Wat de voorbereidingen betreft vloog ik dan ook alle kanten op. We waren het er al wel snel over eens dat we een knal feest wilden en géén stress. En uiteindelijk is dat gelukt. Maar die voorbereidingen hè ? Och och die voorbereidingen…

Het ‘soort van’ aanzoek ging ongeveer zo:
“schat, zullen we in het nieuwe jaar eens gaan kijken naar nieuwe eetkamerstoelen en een tafel? En de bank is ook wel echt aan vervanging toe hè?”
“Maar, als we even door sparen kunnen we van dat geld ook wel gaan trouwen. Ik wil zo graag trouwen en jij zegt altijd dat we dat ook nog wel gaan doen, maar wanneer dan?”
Stilte…
“Ja oké, je hebt gelijk. leuk, dan gaan we eerst trouwen.”

Meteen inkoppen


Nadat ik mezelf bij elkaar had geraapt omdat bijna explodeerde van geluk, heb ik een mail gestuurd naar een trouwlocatie hier in de buurt. Huppakee, meteen inkoppen die handel. Niet lang daarna konden we langskomen voor een kennismakingsgesprek. Niet dat we van plan waren om om meerdere locaties te bezoeken hoor. Parklocatie de Jaargetijden is een begrip in Enschede. Een mooie trouwlocatie op kruipafstand, met jarenlange ervaring in het organiseren van vele huwelijken. Perfect! Hoe meer voorbereidingen ze ons uit handen kunnen nemen, hoe beter. Vertel maar hoe laat we waar moeten zijn.

Maar toen moesten er dus écht knopen worden doorgehakt. Het prikken van een datum was zo gedaan. Ik wilde sowieso niet in de zomer trouwen. Buiten trouwen hoeft van mij niet perse, dus april is goed. Zaterdag 13 april werd genoemd en yes, dat zou onze datum worden. Nou leek het ons geweldig om ’s avonds om 20:00 te trouwen. Eerst trouwen en dan een feestje bouwen. Dus zo gezegd, zo gedaan. Die datum en tijd hebben we vast laten leggen. Ik heb gemeente Enschede op de hoogte gebracht van ons voorgenomen huwelijk en onze voorkeur voor trouwambtenaar van de burgerlijke stand door gegeven. Gaat goed hoor met die voorbereidingen, high five voor ons!

Maar wacht…

…Zo laat trouwen is misschien niet zo leuk voor de kindjes. En vinden onze ouders dat wel leuk? Dan hebben we helemaal geen qualitytime met de familie. Bel jij nog even schat, om door te geven dat we toch wel graag willen dineren met familie en getuigen.

Maar wacht…

Ik vond mijn verjaardag eigenlijk wel rete gezellig! Hoe leuk zou het zijn om iedereen die op mijn verjaardag was, toch ook uit te nodigen voor dat diner? Beetje kletsen, beetje eten, even trouwen en dan een feestje bouwen. Ja, zo wil ik het! Schat, bel jij nog even om dat door te geven?

Maar wacht…

Ik weet dat ik zei dat ik geen trouwjurk aan wil, maar als we het dan toch wat uitgebreider gaan vieren met eten en zo, dan moet ik wel een beetje voor de dag komen, toch? Ik ga wel een keer kijken in zo’n bruidszaak. En dan kies ik zo’n stoer, kort jurkje uit. “Maar meer zeg ik er niet over hoor, want het moet wel een verrassing voor jou blijven, hè schat?”

Maar wacht…

Mijn collega’s zijn allemaal zo attent en geïnteresseerd in onze plannen, zullen we hen ook niet gewoon uitnodigen voor het feest? En mijn familie, zullen we die ook niet gewoon allemaal laten komen? Ja, ook de neven en nichten en ooms en tantes? Hoe meer zielen hoe meer vreugd, toch schat?

Make up your mind

Ho, ho. Koest, Bridezilla. Wat is er gebeurt met de plannen voor een kleine, intieme bruiloft met alleen familie en vrienden die we ook daadwerkelijk regelmatig spreken en zien? Ook mister Jaargetijden greep in. “Met alle respect Heleen, maar een intiem diner met zeventig man, dat is niet meer echt intiem he?” (Make up your mind, woman!!! Moet hij gedacht hebben.) Hij kwam met het voorstel om om 17:00 te trouwen met aansluitend een walking diner dat langzaam en ontspannen overgaat in een knalfeest. Terug naar de basis: trouwen en een feestje bouwen. We hebben iedereen die we er bij wilden hebben uitgenodigd van begin tot eind, geen onderscheid. Dat was het beste idee ooit.

De volgende stap was het uitkiezen van mijn jurk. Ook echt wel een ding, zeker als je zo slecht bent in keuzes maken als ik. Het kan zijn dat ik gaandeweg mijn voorbereidingen, ergens de naam ‘Doubtzilla’ heb opgepikt. Met mijn moeder, mijn zus en twee van mijn beste vriendinnen ging ik op pad, en daar lees je de volgende keer alles over.

To be continued…

Lees hier hoe het uitzoeken van mijn trouwjurk ging: klik hier

2 comments On Trouwen: de voorbereidingen. Och och die voorbereidingen

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer