kippensoep

recept voor verse madiwodo kippensoep. (WAT?!)

Ik ben gek op soep. Als lunch, met stokbroodje erbij als avond eten, of lekker als tussendoortje. Soep kan gewoon altijd. Als ik een zieke in huis heb maak ik altijd kippensoep met lekker veel groenten. Dat zegt mijn moeder namelijk: Als je ziek bent moet je verse kippensoep eten. Het schijnt een helende werking te hebben. Een perfecte gelegenheid om van de leftovers die nog in je koelkast liggen af te komen is de madiwodo kippensoep. Snap je hem? Groentes van maandag, dinsdag, woensdag en donderdag die niet op zijn gegaan. Juist ja, madiwodo soep. Net zoiets als de vrijmibo, maar dan met soep.

kippensoep

benodigdheden:

 • Een grote soeppan
 • Twee (biologische) kippen poten.
 • Bouillon blokjes
 • Verse kruiden: platte peterselie en selderij
 • Groentes: wat je in de koelkast hebt liggen. Ik koop sowieso een prei en een ui. Verder varieer ik met bloemkool, boontjes, champignons, bleekselderij, wortel, enz..
 • Eventueel vermicelli
 • Citroen
 • Laurierblad
 • Ongeveer anderhalf liter water
 • Zout en peper

bereidingswijze van de bouillon:

 • Doe de kippenpoten in een grote soeppan en zorg dat die onder water komen te staan.
 • Voeg de bouillon blokjes toe, afhankelijk van hoeveel water je gebruikt.
 • Voeg een bosje platte peterselie en een bosje selderie toe.
 • Voeg het laurierblad toe.
 • Snijd de ui in tweeën. De ene helft gebruik ik om de kip in te koken en de andere helft voeg ik altijd bij de groentes. Mijn man houdt namelijk wel van de smaak van ui, maar niet van de structuur van ui. Don’t ask…
 • Laat anderhalf uur pruttelen.
 • Snijd ondertussen de groentes die je later wilt toevoegen.
kippensoep

De madiwodosoep

 • De bouillon is nu klaar. Haal de kippenpoten er uit en laat even afkoelen. Verwijder het vel van de kip, dat is niet lekker. Pluk het vlees er af en grote stukken snijd je wat kleiner.
 • Zeef de peterselie, selderie, laurierbladeren en ui uit de bouillon en doe de stukjes kippenvlees terug bij de bouillon.
 • Voeg de gesneden groentes toe en eventueel de vermicelli.
 • Hak nog wat van de platte peterselie en selderie fijn en voeg toe.
 • Breng op smaak met wat vers citroensap, zeezout en zwarte peper.

Klaar is de soep!

Het allerlekkerste is om de soep een nacht in de koelkast te bewaren. De volgende dag heb je een heerlijke, smaakvolle soep. Meestal heb ik genoeg om ook nog 1 of 2 porties in te vriezen. Ideaal om mee te nemen naar mijn werk. Wist je trouwens dat je verse kruiden die je over hebt ook kunt invriezen? Dit doe je door ze simpelweg in een diepvriesbakje in de vriezer te leggen. Of je hakt ze fijn en doet ze in een muffinvorm. Beetje water er bij, en invriezen.

Eet smakelijk!


Vind je het leuk om mij op Instagram te volgen? >Klik hier< In mijn stories doe ik (bijna) dagelijks verslag van mijn niet zo alledaagse leven.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer