moro-reflex

De moro-reflex: gastblog door kindercoach Marijke

Graag wil ik jullie wat vertellen over de moro-reflex. Ook wel: het schrikreflex of alarm systeem van baby’s. Ik denk dat het heel zinvol kan zijn om je hier als ouder in te verdiepen, vooral als je klachten bij je kind ervaart waarvan je niet goed weet waar ze vandaan komen. Het goede nieuws is: er is iets aan te doen!

De moro-reflex ontwikkelt zich rond de negende week van de zwangerschap. Het is een schrik reflex die er voor zorgt dat het lijf wordt klaargemaakt bij dreiging van gevaar. Het zet het lijf dan in actie om te vechten, vluchten of bevriezen. Wanneer de ontwikkeling van een kind volgens het boekje verloopt, hoeft de moro-reflex rond de vierde maand na de geboorte niet meer actief te zijn. Het reflex is dan zogezegd geïntegreerd: het lijf ‘weet’ nu hoe hij de schrikreactie voor de rest van zijn leven kan inzetten. Soms verloopt deze ontwikkeling niet volgens het boekje waardoor de moro-reflex actief blijft.

De moro-reflex in het kort

Het brein is de hele dag bezig met te controleren of zijn omgeving wel veilig is. Het tikken van de klok, zingende vogeltjes buiten, of auto’s die langsrijden. Het brein registreert een geluid, geur of beweging en checkt of dit veilig is of niet veilig. Een goed voorbeeld hiervan is dat iemand die naast een treinspoor woont, op een gegeven moment de trein niet meer zal horen langs komen. Het brein heeft het geluid geregistreerd als veilig. Als het moro-reflex nog actief is, blijft het brein steeds maar controleren of het wel écht veilig is. Op deze manier staat je kind altijd op ‘aan’ en het brein en lijf krijgen geen tijd om te herstellen. Dit is heel vermoeiend en uitputtend voor het kind en de gevolgen hiervan kunnen niet te overzien zijn.

Klachten na een stressvolle zwangerschap, bevalling of babytijd?

Als een zwangerschap, bevalling en/ of babytijd erg stressvol is geweest, kan het zijn dat de moro-reflex actief blijft. Bij kinderen waarvan de moro-reflex niet goed geïntegreerd is, kunnen klachten ontstaan die op het eerste gezicht lastig te herleiden zijn. Soms zijn kinderen moe. Sommige kinderen zijn overprikkeld of extreem gevoelig voor licht en/of geluid. Sommigen hebben moeite met concentreren, hebben regelmatig last van woede-uitbarstingen of huilbuien, of (over) piekeren veel. Kinderen kunnen onzeker zijn of angstig, schrikachtig zijn en kunnen zich niet ontspannen. Dit kunnen allemaal symptomen zijn van een nog actieve moro-reflex. Het lijstje is eindeloos, je kunt het je bijna niet voorstellen!

Herken jij dit?

Herken jij jouw kind in dit verhaal? Dan kan ik met jouw kind aan de slag door middel van reflexintegratie. Je hoeft niets te vertellen en we hoeven niet te graven. De spieren en het lijf vertellen het verhaal door middel van een aantal simpele lichamelijke testjes op een speelse en ontspannen manier. Daarna gaan we aan de slag om de moro-reflex te integreren door oefeningen te doen die je thuis met je kind kunt voortzetten. Er komt weer ontspanning en je zult merken dat je kind weer lekkerder in zijn vel komt te zitten!

Meer weten?


Wil je hier meer over weten dan kun je contact opnemen met Marijke door een mail te sturen naar marijke@mijnkindenik.coach. Je kunt Marijke ook volgen op haar Instagram: Mijn kind en ik. Op haar site www.mijnkindenik.coach kun je meer te weten komen over haar werkwijze en tarieven.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Site Footer